300 Richmond is a Serviced Office Hub in the heart of Grey Lynn and became the home of our Pocketspace Studio. The brief was to create a space that would attract new clients and retain business by providing a series of spaces that people could meet, greet and dwell throughout the day.

 

 

300 Richmond required a large internal upgrade consisting of building works, a new kitchen, paint, new flooring, new lighting schematic, collaborative furniture, digital directory and meeting rooms. An initial spaceplan and 3D package accompanied by a schedule of works budget was the beginning of this process, and then construction began!

 

 The exterior of the building is very angular so we wanted some feature lighting that was going to modernise and mimic the existing architecture. 

The exterior of the building is very angular so we wanted some feature lighting that was going to modernise and mimic the existing architecture. 

 

The existing flooring was a full run vinyl which chopped and changed between different areas and had visible welding joins. We replaced this with a warm, forgiving vinyl wood plank which was laid over a couple of weekends to avoid disruption to exsisiting tenants. Suddenly the space had texture, rhythm and movement instead of one flat surface.

 

We installed a new beautiful charcoal safety matting at the entrances that sit flush with the wood plank vinyl. This gives a much tidier appearance than a loose matting which can be a trip hazard. 

The wood plank vinyl floor is carried throughout the entire entry, reception, communal lounge, kitchen and hallways to give a more continuous, cohesive aesthetic.

 

The paint scheme was simple greys and whites, which provide a good canvas for the years ahead. This palette was the foundation for the communal kitchen, custom designed to include microwaves, hidden rubbish bin space and a coffee centre which has been well received by the tenants throughout the lunch breaks and business meetings. The back wall features a large tiled back splash in a beautiful textural smokey grey tile with a rippled surface.

 

 Commercial Interior Design for Kitchen Renovations

 

This kitchen space was previously a large enclosed meeting room with a very small kitchenette on the outside, there wasn't really a central hub for people to gather for Friday afternoon drinks or a practical space to prepare lunch. By knocking down one large wall we were able to design a beautiful open kitchen space for everyone to enjoy. 

 

The tile splash back provides texture and movement, a lovely alternative to a piece of art work in a kitchen space.

We introduced a angular piece of lighting to give a focal point and lower the height over the bar leaner to create a more intimate environment. 

 We selected a Caesar Stone bench top for this commercial kitchen as it is hard wearing, looks stunning and clean, and the slight marbled texture is the perfect way to disguise any mess on the counter so it always looks presentable in an open plan space. 

We selected a Caesar Stone bench top for this commercial kitchen as it is hard wearing, looks stunning and clean, and the slight marbled texture is the perfect way to disguise any mess on the counter so it always looks presentable in an open plan space. 

Custom bar leaner and stools were brought into the kitchen space so people from different offices could have a moment to interact. This is a great alternative to individulal tables and chairs.

Once in enclosed meeting room, now an open communal kitchen/bar space off the central circulation hallway.

 

Lighting in 300 Richmond was a real problem. Although the front of the building has large windows which are wonderful, the corridors and areas away from the windows were poorly lit. We introduced white track lighting down the spine of the communal area and in the kitchen which made a drastic improvement. The lights and track blend seamlessly into the high ceilings, and by swapping out the yellowing plastic fans with stainless steel, we were able to bring the lighting scheme up to date. 

 

We painted the ceiling in the communal lounge area grey to make the lighting pop and define the space. 

 New digital directory to show current tenants and weather. Easily changeable when tenants move out/in compared to a fixed sign.

New digital directory to show current tenants and weather. Easily changeable when tenants move out/in compared to a fixed sign.

 

Acoustically, the space performed poorly. An acoustic wall was installed with a wave texture and brand colours dotted through. This gave the space a real focus and sense of scale with the high ceilings. Matched with two sets of Acoustic hush booths, overall has improved the sound rating and numerous informal meetings are held in theses pods throughout the day. This creates a sense of activation and culture within the collaboration hub.

 

 

We updated one of the current meeting rooms by getting rid of the plastic blinds and applying a frosted window vinyl to provide some privacy. We introduced a feature pendent with provides plenty of light and is architecturally interesting to align with the same aesthetic of the buildings exterior. Some carpet tiles were replaced and a piece of art work added, some simple changes which made this space so much more enjoyable to be in and a perfect place to bring clients into. 

 

 Commercial Interior Design

 

Just by doing some simple space planning, knocking down a wall and some cosmetic changes we were able to bring this space well up to date. It is so great to see a space that was previously under used now thriving with work life and culture! 

Laura Lochhead & Lucy Sargent.

BEFORE, AFTER & BUILD GALLERY: 

Back to Commercial here...